Waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Van voor de hand liggende producten zoals ongedierte- en onkruidbestrijdingsmiddelen, producten voor het klussen zoals lijmen, lijmverwijderaars, lakken, verf, white spirit, ... tot allerhande chemische schoonmaakmiddelen zoals toiletreiniger, ontvetter, ontstopper, bleekwater, producten voor vloeronderhoud, … maar ook luchtverfrissers, essentiële oliën en wascapsules.
Elk jaar gebeuren er in België meer dan 10.000 ongevallen met chemische huishoudproducten. Vaak zijn kinderen het slachtoffer en dikwijls zijn de gevolgen ernstig. We gaan er te snel vanuit dat deze producten amper gevaarlijk zijn omdat ze vrij te koop zijn. Niets is minder waar! Ze zorgen elke dag voor ongevallen.
Door de coronacrisis hebben we meer dan ooit handgels en andere ontsmettingsmiddelen in huis. Daardoor is ook het aantal ongevallen met chemische producten de laatste maanden fors gestegen.
Bijna al deze ongevallen kan je makkelijk voorkomen. Hoe? Dat lees je op deze website!
Kijk je mee? 3x Groots online theater voor kleine kinderen met Raf Walschaerts
Wist je dat de helft van alle ongevallen met chemische huishoudproducten gebeurt met kinderen van 1 tot 5 jaar? Een leeftijd waarop kinderen hun omgeving verkennen en de neiging hebben alles in de mond te steken, want zij kijken anders naar de dingen.
Bekijk hier samen met jouw kind 3 poëtische verhalen die weergeven hoe anders kinderen in het leven staan. Voor de kleuters gewoon een mooi verhaal, voor de ouders een mooi verhaal mèt een boodschap: Let op. Kinderen kijken anders. Naar de wereld rondom hen. Naar het leven. Ook naar spullen en producten thuis.
Wil je een ongeval voorkomen? Neem je voorzorgen en… lees het etiket voor gebruik!
Geen enkel chemisch huishoudproduct mag verkocht worden zonder de juiste gevaarsymbolen. Maar je leest er ook gevaaraanduidingen, voorzorgsmaatregelen en signaalwoorden. Daarom zijn etiketten vandaag een goede bron van informatie. Ze lezen kan je helpen om de juiste voorzorgen te nemen en zo schade aan jouw gezondheid of het milieu te vermijden én ongevallen te voorkomen. Ook helpen ze je om goed te handelen bij een ongeval.
Bescherm uzelf en uw kinderen
Lees het etiket! Check de gevaarsymbolen, gevaaraanduidingen en volg de voorzorgsmaatregelen volledig op
Doe altijd de dop op de fles of sluit de verpakking. Ook tijdens het gebruik!
Bewaar chemische huishoudproducten buiten het bereik van kinderen of gebruik een kinderslot.
Laat kinderen niet rondlopen waar gevaarlijke producten gebruikt worden.
De gevaaraanduidingen en de veiligheidsaanbevelingen geven toelichting bij de pictogrammen.
De gevaaraanduidingen beschrijven de ernst (bijvoorbeeld zeer giftig of schadelijk) en de omstandigheden waarin gevaren kunnen voorkomen (bijvoorbeeld door huidcontact of inademing).
De veiligheidsaanbevelingen geven aan hoe je een product moet gebruiken om de risico’s te beperken (bijvoorbeeld door beschermende handschoenen te dragen).
Twee signaalwoorden duiden “gevaar” voor de gevaarlijkste producten en “waarschuwing” voor de minder gevaarlijke producten aan.
Red de emoji: Ken jij de nieuwe symbolen al? Wil je de emoji's redden?
Ontdek de game over gevaarsymbolen op www.reddeemoji.be
Voor bedrijven:
De helpdesk van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu ondersteunt bedrijven en KMO’s bij de toepassing van de CLP-wetgeving.
Surf naar www.helpdeskdppc.be.
Irriterende producten veroorzaken bij direct, langdurig of herhaald contact jeuk, roodheid van de huid of ontstekingen. Voorbeelden: handafwasmiddel, vaatwasmachinetabletten
Producten die als ze in het milieu terecht komen, schadelijk zijn voor de organismen. Ze kunnen bijvoorbeeld vissen- of bijensterfte veroorzaken. Voorbeelden: bepaalde gewasbeschermingsmiddelen
Deze producten zijn mogelijk kankerverwekkend, kunnen organen beschadigen en schadelijk zijn voor de voortplanting en het embryo. Voorbeelden: thinner (verfverdunner).
Corrosieve of bijtende producten vernietigen de huid en slijmvliezen bij contact en kunnen zeer zware (brand)wonden veroorzaken. Voorbeelden: gootsteenontstopper en sterke ontkalkingmiddelen.
Giftige producten kunnen gevaarlijk voor de gezondheid of zelfs dodelijk zijn als je ze inademt, inslikt of via de huid opneemt. Voorbeelden: winterproducten met methanol zoals bepaalde antivries- en ontdooiingsmiddelen.
Ontvlambare producten ontbranden gemakkelijk als er een vlam, warmtebron of vonk in de buurt is. Voorbeelden: spiritus, aceton, smeerolie en spuitbussen met verf (met brandbare oplosmiddelen).
Oxiderende producten bevatten veel zuurstof en bevorderen zo sterk de verbranding van ontvlambare of brandbare stoffen. Voorbeelden: Dit zijn producten voor de professionele markt, die je in de supermarkt niet zal tegenkomen.